PostHeaderIcon 24u Quiberon - Grol Race

Aangezien de wedstrijden in het binnenland even stilliggen, zijn we de actie vorig weekend iets verder weg gaan zoeken. In Quiberon aan de westkust van Frankrijk werd de Grol Race gereden. Een evenement over 24u, met 666 deelnemers en 66 teams aan de start.

 

Eén van die 666 was Sander, die voor de gelegenheid het blauw-rood van Fratelli gecombineerd heeft met het oranje-zwart van Rouliroula. Kleurtechnisch misschien niet zo'n geslaagde combinatie, maar de prestaties mochten desondanks gezien worden! De naam van ons team van vijf was "endurance for fun" (vrij vertaald, "uithouding voor het plezier"). Ook al was het plezier bij momenten ver te zoeken...

Het recept is eenvoudig: een team van 1, 2, 5 of 8 personen, zaterdag om 15u starten met skeeleren en zondag om 15u stoppen. En in tussentijd zoveel mogelijk rondes afleggen.

Het parcours was drie kilometer lang, door het dorp en tussen de duinen van Saint-Pierre Quiberon. Wie rekende op een minder lastig parcours dan Le Mans (ik dus) kwam bedrogen uit. De hellingen hier zijn misschien iets minder hoog dan de Dunlophelling in Le Mans, maar de zeewind in Quiberon is dodelijk. Halverwege de helling sta je gewoon stil. En dat elke ronde van de 186 die we hebben afgelegd.

Eens de helling over, bergaf met de wind in de rug gaat het dan weer goed vooruit, ik heb topsnelheden in de buurt van 50km/u horen passeren.

Desondanks is 24u met vijf personen toch zwaar. Vandaar ook mijn enorm respect voor diegenen die zo'n ondernemingen solo aanvatten, zot zijn moet toch een beetje zeer doen. Want zelfs met vijf zijn de nachten vreselijk kort, opstaan na drie uur half geslapen te hebben met nog 11u voor de boeg, één van de pijnlijkste momenten van het weekend. Gedurende twee uur de aflossing met twee, na iedere ronde slechts 7 minuten rust voor de volgende,... er is gevloekt. Op de wind, op de duinen, op de regen die af en toe naar beneden kwam, op alles en op iedereen. En willen stoppen, echt willen stoppen. Maar er dan toch doorkomen, toch terug vooruit geraken, de vermoeidheid die terug verdwijnt omdat het lichaam doorheeft dat de hersenen niet willen luisteren. En als 's morgens om half 6 de eerste zon door het nachtelijke duister breekt, de lichtjes die de hele nacht de helling beklommen overbodig makend, dan worden we weer optimistisch. Het is al zondag. Straks om 15u is het voorbij en hebben we het gehaald!

De laatste uren gaan beter, alleen pijn in de voeten (normaal na 24u in skeelers), maar zelfs die is te verdragen. We lossen terug met vijf af, om het half uur een ronde rijden, nog een paar uur. De resterende rondes worden telbaar. Nog drie, nog twee, laatste aflossing. De rest van het team maakt het af. Ondertussen sta ik al onder de douche, nog 800 km terug naar huis, deze keer gelukkig met de auto.

Volgend jaar terug? Ik weet het nog niet, de pijn en de vermoeidheid liggen nog iets te vers in het geheugen. Maar misschien met tien wel, kwestie van toch wat te slapen.

 

Drie bedankjes zijn op hun plaats:

Mieke, want Mieke heeft eigenlijk even weinig geslapen als ik, heeft me verplicht te eten en te drinken wanneer ik eigenlijk geen honger en geen dorst had, heeft mee alles georganiseerd zoals alleen zij dat zo goed kan en heeft praktisch op haar eentje de hele rit terug naar huis gereden. (Om nog maar te zwijgen van het feit dat iedereen daar Frans sprak). Bedankt lieverd!

Rouliroula, omdat de mannen en vrouwen mij ieder jaar terug in hun team willen, omdat ze meteen de tent mee helpen opzetten, omdat ze zonder aarzelen een ronde extra rijden wanneer hun ploegmaats aan het eten zijn, omdat ze steeds positief blijven, al zijn ze even moe als iedereen. Merci, les gars!

De vrijwilligers van de organisatie, voor het eten, voor de aanmoedigingen, voor het enthousiasme, voor het klappen voor echt iedere persoon die passeerde in de bocht voor de beklimming van de helling en echt iedere ronde, voor onder een dekentje in een fluovestje te bevriezen om 3u 's nachts bij iedere kruispunt op het parcours. Merci vrijwilligers!

 

Voor wie geïnteresseerd is, alle resultaten staan hier. 11de plaats, 558 kilometer gereden!

 
Skeelerclub Fratelli wordt ondersteund door:
Banner